Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Ανεύρυσμα: Οι τύποι, τα συμπτώματα και οι 4 παράγοντες που «μαρτυρούν» πιθανή ρήξη

Ανεύρυσμα: Οι τύποι, τα συμπτώματα και οι 4 παράγοντες που «μαρτυρούν» πιθανή ρήξη

10-10-2022
65 Views


Το ανεύρυσμα είναι μια διογκωμένη περιοχή στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διεύρυνση σε σχέση με την κανονική διάμετρο του αγγείου και μπορεί να διαχωριστεί ή να ραγεί. Συγκεκριμένα, η διάμετρός είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από τη φυσιολογική διάμετρο της αρτηρίας.

Σε περίπτωση ρήξης του ανευρύσματος, το αιμοφόρο αγγείο αιμορραγεί και ο ασθενής υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πεθάνει. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί θρόμβος ή εμβολή με δυσάρεστες συνέπειες για τον πάσχοντα.

Οι παράγοντες που προκαλούν ανεύρυσμα είναι η αυξημένη πίεση σε συνδυασμό με την αθηροσκλήρωση των αρτηριών. Επίσης το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνηγορούν ώστε να προκληθεί ανεύρυσμα.

 

Οι κατηγορίες των ανευρυσμάτων

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής δημιουργείται σε μια εξασθενημένη περιοχή της αορτής στην κοιλιά. Συμβαίνει όταν το κεντρικό αγγείο του σώματος που βρίσκεται στην κοιλιά, είναι μεγαλύτερο από 2,5 εκατοστά σε διάμετρο. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανευρυσμάτων, τα υπερνεφρικά και τα παρανεφρικά. Να σημειωθεί πως τα υπονεφρικά ανευρύσματα είναι τα συχνότερα.

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Μπορεί να ραγεί και χειρουργείται όταν ξεπερνάει τα 55 χιλιοστά ή όταν προκαλεί συμπτώματα όπως δυσφορία, πόνο στην κοιλιά, στο στήθος ή στην πλάτη και αιμορραγία. Τις περισσότερες φορές οδηγεί στον θάνατο μέσα σε λεπτά ή ώρες.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Πρόκειται για εξασθένηση στο μεσαίο στρώμα του τοιχώματος του εγκεφάλου που τις περισσότερες φορές μοιάζει με μία ρόγα σταφυλιού που κρέμεται από τον μίσχο. Λόγω της πίεσης στους εγκεφαλικούς ιστούς και τα νεύρα μπορεί να προκαλέσει πόνο πίσω και πάνω από το ένα μάτι, διεσταλμένη κόρη του ματιού, διπλωπία και μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου.

Ανεύρυσμα νεφρικής αρτηρίας: Στην πλειονότητά τους πρόκειται για αθηροσκληρωτικά ανευρύσματα και είναι αποτέλεσμα ινομυϊκής υπερπλασίας και σπανιότερα εκδήλωση οζώδους πολυαρτηρίτιδας ή αρτηρίτιδας Takayasu.Τα νεφρικά ανευρύσματα υπάρχει ενδεχόμενο να καταλήξουν σε νεφραγγειακή υπέρταση, θρόμβωση, πόνο, αιματουρία, και εξελικτική ανευρυσματική διάταση με σημαντικά ποσοστά ρήξης.

Περιφερειακά ανευρύσματα: Εμφανίζονται σε περιφερειακές αρτηρίες στα πόδια και πίσω από τα γόνατα (ιγνυακά ανευρύσματα), την σπλήνα ή τις κύριες αρτηρίες στη βουβωνική χώρα και τις καρωτίδες στο λαιμό. Καθώς το ανεύρυσμα μεγαλώνει, μπορεί να παρατηρήσετε πόνο ή ευαισθησία κατά το άγγιγμα.

Μυκωτικά ανευρύσματα: Τα μυκωτικά ανευρύσματα αναπτύσσονται όταν σηπτικά έμβολα από την καρδία προσκολλιούνται στον αυλό των αρτηριών προσβάλλοντας τόσο τις φυσιολογικές όσο και τις παθολογικές αρτηρίες στους αρτηριακούς διχασμούς και τις αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες και στενώσεις αρτηριών.

 

Οι 4 παράγοντες που προβλέπουν ότι το ανεύρυσμα θα σπάσει

Το να εντοπίσουμε ποια ανευρύσματα είναι πιο πιθανό να σπάσουν αποτελεί βασικό μέρος της διαχείρισης και της αντιμετώπισης του ανευρύσματος. Ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου Johns Hopkins, Δρ. Rafael Tamargo, εξηγεί ποιοι παράγοντες καθιστούν ένα ανεύρυσμα πιο πιθανό να σπάσει.

Το σχήμα ενός ανευρύσματος

Το σχήμα ενός ανευρύσματος είναι ένας παράγοντας που εξετάζουν οι γιατροί πριν προσδιορίσουν εάν απαιτείται θεραπεία. Καθώς μεγαλώνει, μπορεί να δημιουργήσει ένα σχήμα θόλου. Ωστόσο, εάν μια δεύτερη κυψέλη αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα από την πρώτη (και δημιουργεί ένα σχήμα που θυμίζει μανιτάρι), αυξάνεται η πιθανότητα να σπάσει.

Το πάχος του τοιχώματος

Μερικές φορές το πάχος του τοιχώματος ενός ανευρύσματος είναι περισσότερο ενδεικτικό του πιθανού κινδύνου, απ’ ό,τι μέγεθός του. Ο Δρ. Tamargo προκειμένου να γίνει κατανοητό το συγκρίνει με ένα μπαλόνι λέγοντας: «Όταν φουσκώνει ένα μπαλόνι, τα “τοιχώματά” του λεπταίνουν καθώς το μπαλόνι μεγαλώνει. Μόλις τεντωθεί πολύ, τα τοιχώματα γίνονται πολύ λεπτά και εκρήγνυται. Αυτό μπορεί να συμβεί και σε ένα ανεύρυσμα, καθώς τα τοιχώματά του γίνονται ολοένα και πιο λεπτά».

Το μέγεθος

Το μέγεθος ενός ανευρύσματος μπορεί να δώσει στους γιατρούς ενδείξεις για το επίπεδο απειλής του.

Ανευρύσματα που είναι:

  • Λιγότερο από 3 mm σε μέγεθος ενέχουν χαμηλό κίνδυνο ρήξης
  • Τα μεγαλύτερα από 3 mm έχουν υψηλότερο κίνδυνο έκρηξης

Θέση

Το σημείο που αναπτύσσεται ένα ανεύρυσμα στο σώμα μπορεί να πληροφορήσει τους γιατρούς για το αν θα ραγεί. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεται σε σημείο, όπου το αγγείο το οποίο λαμβάνει αίμα είναι μεγαλύτερο από το αγγείο που απελευθερώνει αίμα, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Τα ανευρύσματα πιο κοντά στην καρδιά είναι επίσης πιο επικίνδυνα, καθώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη πίεση ροής αίματος.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες διαγνωστικής απεικόνισης μπορούν να απεικονίσουν εξαιρετικά καλά αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά. Οι απεικονιστικές μελέτες μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να προσδιορίσει πόσο κίνδυνο παρουσιάζει ένα ανεύρυσμα για εσάς. Αυτές οι ενδείξεις στη συνέχεια καθοδηγούν τους γιατρούς στο εάν (και ποια) θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

 

Με πληροφορίες από το hopkinsmedicine.org

Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia/story/398711/aneyrysma-oi-typoi-ta-symptomata-kai-oi-4-paragontes-pou-martyroyn-pithani-riksi

www.cardiologynews.gr

 

Δείτε επίσης

MiECTiS Anniversary Meeting | May 10th-11th 2024 Ι Aristotle University Research Dissemination Center (KEDEA), Thessaloniki
Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου
ΕΛΠΙ(δο)Σ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ (HOT TOPICS) ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ» | 15 – 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 | ΑΘΗΝΑ, DIVANI CARAVEL
2ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικής Καρδιολογίας ¨Sports Cardiology 2021"_10-12 Σεπτεμβρίου 2021_Αθήνα
ALPIC 2021, 21 - 23 May 2021, Kalavrita, Greece
Ετήσιο Συνέδριο ICE 2020| 18-20 Δεκεμβρίου | Διαδικτυακή Παρακολούθηση| Εγγραφή|
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και πώς είναι καλύτερο να την αποκτάμε
29 Σεπτεμβρίου:Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς- Δώσε μία υπόσχεση στη καρδιά σου!
nikos fountas espa pdf