Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Επισκληρίδιος αναλγησία στην κύηση

Επισκληρίδιος αναλγησία στην κύηση

22-07-2021
244 Views

Οι περισσότερες επίτοκοι σήμερα γεννούν με την βοήθεια της επισκληριδίου αναλγησίας και παρόλο που η μέθοδος αυτή είναι πλέον γενικώς αποδεκτή και ασφαλής, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αγωνιούν για το αν πρέπει ή όχι να κάνουν χρήση της. Αυτό που προβληματίζει τις μέλλουσες μανούλες είναι μήπως η χρήση επισκληριδίου τις κάνει να φανούν «αδύναμες» εν όψει του τοκετού και- κυρίως- μήπως η αναισθησία αυτή βλάψει με κάποιον τρόπο εκείνες ή το μωρό τους.

Η επισκληρίδιος τοπική αναλγησία και όχι αναισθησία απελευθερώνει την επίτοκο από τους πόνους της γέννας και αποκαλείται αναλγησία, αφού εξουδετερώνει μόνο τον πόνο αλλά όχι και τις αισθήσεις.

Εφαρμόζεται στη σπονδυλική στήλη, κοντά στη μέση, και συγκεκριμένα στον επισκληρίδιο χώρο, δηλαδή στο κενό μεταξύ του οστού και της ανθεκτικής μεμβράνης, που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό. Όταν τοποθετηθεί ο λεπτός εύκαμπτος καθετήρας γίνεται έγχυση αναλγητικών όπου τα περιφερικά αισθητικά νεύρα του κατώτερου τμήματος του σώματος, παύουν να μεταδίδουν ερεθίσματα στα κέντρα πόνου. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν περιφερικό νευρικό αποκλεισμό που εξουδετερώνει τις ωδίνες αλλά όχι και τον τόνο των μυών της πυέλου ή των ποδιών.

Σήμερα η εφαρμογή της επισκληριδίου αναλγησίας είναι υπόθεση ρουτίνας για κάθε ειδικευμένο αναισθησιολόγο. Ανήκει στις πιο ασφαλείς μεθόδους, αφού η ποσότητα του αναλγητικού που χορηγείται είναι απολύτως ελεγχόμενη.

Στην επισκληρίδιο αναλγησία ο αναισθησιολόγος θα ζητήσει να ξαπλώσετε στο πλάι σε εμβρυική στάση ώστε η πλάτη σας να είναι κυρτωμένη ή να καθίσετε στο κρεβάτι σκύβοντας μπροστά, ώστε πάλι η πλάτη να είναι κυρτωμένη. Και στις δύο αυτές θέσεις μεγαλώνει ο χώρος ανάμεσα στους σπονδύλους, από όπου θα περάσει ο επισκληρίδιος καθετήρας, για να φτάσει στον επισκληρίδιο χώρο.

Πονάει η επισκληρίδιος;

Για να μπει η αναισθησία στον οργανισμό της γυναίκας, πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί στο σωστό σημείο της μέσης της μία μεγάλη βελόνα. Πριν από αυτό, βέβαια, έχει γίνει στην περιοχή τοπική αναισθησία. Μέσω αυτής της βελόνας εγχέεται το αναισθητικό λίγο-λίγο στην γυναίκα.

Αναφορικά με τον πόνο, αυτός εξαρτάται πάντα από την γυναίκα, ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι είναι λιγότερο επίπονη από μία σύσπαση τοκετού και σε κάθε περίπτωση ο πόνος είναι υποφερτός. Στην συνέχεια, μπορεί η γυναίκα να νιώσει ένα μικρό «κάψιμο», καθώς το αναισθητικό θα μεταφέρεται στην σπονδυλική της στήλη, τουλάχιστον για 5 δευτερόλεπτα. Στα επόμενα 5 ή 10 λεπτά η αναισθησία έχει «πιάσει» και συνήθως μέσα σε 15 λεπτά ξεκινά και η διαδικασία του τοκετού, είτε πρόκειται για φυσιολογικό είτε για καισαρική.

Έχει επιπτώσεις η επισκληρίδιος στην γυναίκα και το μωρό;

«Όπως γίνεται τώρα, όχι», μέχρι πριν από 7-8 χρόνια το αναισθητικό έμπαινε πιο βαθιά στην σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να έχει αρκετές σοβαρές παρενέργειες στην γυναίκα. Σήμερα, όμως, η διαδικασία είναι πολύ πιο ασφαλής. Φυσικά, δεν παύει να αποτελεί μία παρεμβατική μέθοδο που μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στην γυναίκα, όπως έντονο πονοκέφαλο, ζαλάδα, πτώση της πίεσης, δυσκολία να σηκωθεί, ναυτία, αδυναμία, οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζονται με τον ορό που αυτή έχει. Για το μωρό πάντως δεν υπάρχει καμία επίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση  αν η γυναίκα πρόκειται να γεννήσει κολπικά, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει ανώδυνο τοκετό, χωρίς φάρμακα. Επειδή, όμως, η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη, σπάνια γίνεται πλέον στις μέρες μας.

Αν, πάλι, πρόκειται να γεννήσει με καισαρική, υπάρχει και η εναλλακτική της γενικής νάρκωσης που είναι στο χέρι της γυναίκας να επιλέξει. Η κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της, οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει η έγκυος είναι να συζητήσει με τον γιατρό της τον δρόμο που θα ακολουθήσει για να γεννήσει το μωρό της.

Τι θα συμβεί αν κατά την διάρκεια της ένεσης η γυναίκα κουνηθεί ή έχει κάποια σύσπαση;

Σύμφωνα με τους περισσότερους γιατρούς, ποτέ και καμία γυναίκα δεν έχει κουνηθεί κατά τη διάρκεια της ένεσης καθώς όλες ακολουθούν κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού. Ακόμη και αν γίνει κάποια σύσπαση κατά τη διάρκεια, είναι ελεγχόμενη, οπότε και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχει κίνδυνος η ένεση να μην γίνει σωστά και να «χτυπήσει» σε κάποιο νεύρο της σπονδυλικής στήλης;

Όχι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Παλαιότερα με την ραχιαία επισκληρίδιο μπορεί και να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Σήμερα ποτέ.

Πόσο σύντομα μπορεί η γυναίκα να περπατήσει μετά την επισκληρίδιο;

Τα πόδια της γυναίκας αρχίζουν να μουδιάζουν μερικά λεπτά μετά την επισκληρίδιο, οπότε καλό είναι να μην σηκωθεί να περπατήσει. Μετά τον τοκετό, και αφού νιώσει τα πόδια της, μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει, εφόσον το θέλει.

Υπάρχει περίπτωση να έχει μια γυναίκα αλλεργία στην επισκληρίδιο;

Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ αλλεργία σε επίτοκο που έκανε επισκληρίδιο

 

Δείτε επίσης

17o Καρδιολογικό Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας 2019» 10 – 12 Μαΐου 2019 │ Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών │ Ρίο
40ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο| Ιωάννινα - Ξενοδοχείο Du Lac| 17 - 19 Οκτωβρίου 2019| ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Women in Cardiology 2024 - STRUCTURAL HEART AND CARDIOVASCULAR DISEASES
7° Πανελλήνιο Συνέδριο Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν. | 30 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2024| Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο Κέφαλος", Κεφαλονιά
5ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ «ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ» | 23 – 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 | ASTIR HOTEL, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Πρακτικά Θέματα Παιδοκαρδιολογίας – Μυοκαρδιοπάθειες»| Σάββατο 28 Νοεμβρίου  10.00-13.00| Διαδικτυακή μετάδοση| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
3η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΑΡΔΙΑ - ΑΓΓΕΙΑ - ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ" 27-28/05
nikos fountas espa pdf