Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

H εγκυμοσύνη το καλοκαίρι  – Τι πρέπει να προσέχετε στην θάλασσα και στην έκθεση στον ήλιο.

H εγκυμοσύνη το καλοκαίρι – Τι πρέπει να προσέχετε στην θάλασσα και στην έκθεση στον ήλιο.

12-06-2020
202 Views

Οι περισσότερες εγκυμονούσες την καλοκαιρινή περίοδο  αναρωτιούνται τι επιτρέπεται να κάνουν και τι  όχι σχετικά με τη θάλασσα, το κολύμπι και την ηλιοθεραπεία.

Αρχικά, μία  βασική αρχή των διακοπών για μία μέλλουσα μητέρα είναι ο προορισμός να είναι σε τόπο με γρήγορη πρόσβαση σε Μαιευτήριο ή Κέντρο Υγείας.

Το κολύμπι είναι μια εξαιρετική άσκηση που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διώχνει την ένταση και το στρες, μειώνει το πρήξιμο στα πόδια και δρα χαλαρωτικά. Η  κολύμβηση προσφέρει στην εγκυμονούσα

  • μείωση του σωματικού βάρους
  • περιορισμό των οιδημάτων
  • μικρότερη εμφάνιση οσφυαλγίας και
  • μικρότερη διάρκεια τοκετού

Πρέπει να γνωρίζετε  το είδος των ασκήσεων που εκτελούνται στο νερό, ώστε να είναι κατάλληλες για την ηλικία κύησης. Στο α’ τρίμηνο της κύησης, εάν δεν υπάρχει μαιευτικό πρόβλημα, η «ενδιαφέρουσα» μπορεί να ασκεί όλους τους τύπους κολύμβησης που γνωρίζει.  Στο β’ και γ’ τρίμηνο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Σωστό είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας  για τις ασκήσεις και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αναπνοή και την χαλάρωση των μυών.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να αποφεύγετε το παγωμένο νερό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει συστολές στη μήτρα. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι μολύνσεις. Ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια της κύησης, ιδίως αν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης, μειώνεται ο αμυντικός-αντιμικροβιακός μηχανισμός του κόλπου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονών.

Ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως η Gardnerella Vaginalis και οι μύκητες, προκαλούν λοίμωξη στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, άλλοι δε, όπως το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια, μπορεί να μολύνουν τον εμβρυϊκό σάκο και να προκαλέσουν αποβολή, πρόωρη ρήξη υμένων ή και πρόωρο τοκετό.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η παραλία ή η πισίνα που θα διαλέξουμε να κολυμπήσουμε. Στις πισίνες τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιείτε χλώριο ως μέσον απολύμανσης, που τόσα προβλήματα προκαλούσε στο σώμα μας (π.χ. τσούξιμο στο δέρμα και στα μάτια), αλλά μέθοδοι πιο φιλικές και προς το περιβάλλον και προς εμάς, όπως η χρήση όζοντος ή η οξυγόνωση μέσω ηλεκτρονικής οξείδωσης. Όσον αφορά τις παραλίες, οι “γαλάζιες σημαίες” θα μας οδηγήσουν στην πλέον κατάλληλη. Αν έχετε δίλημμα ανάμεσα στη θάλασσα και την πισίνα, προτιμήστε τη θάλασσα. Οι έγκυες που επιλέγουν την πισίνα θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιες ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

Μετά το μπάνιο οι «ενδιαφέρουσες» πρέπει να αλλάζουν , ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία στην γεννητική περιοχή και να χρησιμοποιούν βαμβακερά εσώρουχα. Αν διαπιστωθεί κνησμός, αίσθημα καύσου, δύσοσμη κολπική έκκριση, συχνοουρία ή ευαισθησία στην ούρηση, πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό, ώστε να λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Όμως, το μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Μην κολυμπάτε ποτέ μόνες σας και έχετε πάντα παρέα μαζί σας μέσα στη θάλασσα. Μια ξαφνική αδιαθεσία ή μια κράμπα αρκούν για να σας πανικοβάλλουν.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της κράμπας, παραμείνετε ψύχραιμη τοποθετήστε το σώμα σας ανάσκελα και περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει μόνη της. Συνήθως μια κράμπα δεν κρατάει πάνω από κάποια δευτερόλεπτα.

Να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει να παραμένετε στη θάλασσα πάνω από 15 λεπτά και να αποφεύγετε τις ώρες μεταξύ 11 το πρωί και 5 το απόγευμα.

Βουτιές από ψηλά και θαλάσσια σπορ φυσικά απαγορεύονται, ενώ θα πρέπει να προσέχετε και τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Θα πρέπει να εισέρχεστε  σιγά σιγά στο νερό αν είναι σχετικά κρύο και να μην παραμένετε πολλή ώρα μέσα.

Δεν θα πρέπει να ξαπλώνετε στην άμμο γιατί υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων. Στρώστε την ψάθα ή τη δική σας πετσέτα στην ξαπλώστρα και να είστε πάντα κάτω από ομπρέλα.

Όσον αφορά την ηλιοθεραπεία οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν να αποφεύγεται. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο λόγω των ορμονικών μεταβολών. Οι ορμόνες οδηγούν στην παραγωγή περισσότερης μελανίνης και έτσι γίνεστε περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση κηλίδων, πανάδων. Μπορεί να πάθετε πιο εύκολα ακόμα και ηλιακά εγκαύματα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα, μην εκτίθεστε τις μεσημεριανές ώρες και να προτιμάτε πάντα σημεία με σκιά και δροσιά.

Τα αντηλιακά δέρματος μπορεί να προστατέψουν από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά γίνεται μεγάλη απορρόφηση από το δέρμα. Άρα η έγκυος  πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στον τύπο του αντηλιακού που θα χρησιμοποιήσει. Πρέπει να έχει μεγάλο δείκτη προστασίας, τις λιγότερες χημικές ουσίες και να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τέλος, μείνετε ενυδατωμένη, φοράτε ένα μεγάλο καπέλο που θα καλύπτει το κεφάλι και το πρόσωπό σας και φυσικά μη φεύγετε από το σπίτι χωρίς αντηλιακό.

Δείτε επίσης

Ημέρες υπέρτασης : Πέλλα 16-18 Μαρτίου 2018 .Πρόγραμμα :
24o ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ_8-10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021_ΛΑΡΙΣΑ
«Σύγχρονες προσεγγίσεις κλινικής καρδιολογίας» 14 – 16 Ιουνίου 2019 Ξενοδοχείο ΣΠΕΤΣΕΣ| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
HOT SPOTS ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΑ, Επιστημονικό Πρόγραμμα|30 & 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
Webinar "Νέοι παράγοντες καρδιαγγειακού κίνδυνου" / 10 Μαΐου 2022
Πρωινός καφές: Τι ώρα πρέπει να τον πίνετε, σύμφωνα με την επιστήμη .
Κύκλος Διαδικτυακών Μαθημάτων - Συγγενείς Καρδιοπάθειες | ΜΗΤΕΡΑ
Τι σημαίνει το όνομα Νικόλαος (Νίκος), Νίκη
nikos fountas espa pdf