ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ     

26413 05135      

694 759 1590     

nfcardio@gmail.com   

STRESS ECHO     

Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή διατροφή με χαμηλά λιπαρά για την προστασία της καρδιάς και των αγγείων ?

Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή διατροφή με χαμηλά λιπαρά για την προστασία της καρδιάς και των αγγείων ?

Εδώ και δεκαετίες, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα (υπερχοληστερολαιμία) λαμβάνουν οδηγίες από τους γιατρούς ώστε να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Σκοπός είναι φυσικά να μειώσουν με αυτόν τον τρόπο την χοληστερόλη στο αίμα τους και κατ' επέκταση τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η υπερχοληστερολαιμία (hypercholesterolemia) είναι μια γενετική διαταραχή που οδηγεί σε επίπεδα χοληστερόλης 2-4 φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο. Οργανισμοί υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά (ΑΗΑ), έχουν προτείνει ότι τα άτομα με αυξημένη χοληστερόλη πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων από ζωικές πηγές, όπως κρέας, αυγά και τυρί. Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις καρδιακές παθήσεις και τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων πέντε καρδιολόγων, επανεξέτασε τις διατροφικές οδηγίες για τα άτομα με υπερχοληστερολαιμία.

Υποστηρίζουν ότι δεν μπόρεσαν να βρουν κανέναν επιστημονικό λόγο, ώστε τα άτομα με χοληστερόλη να ακολουθούν διατροφή με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά.

“Τα τελευταία 80 χρόνια, τα άτομα με υπερχοληστερολαιμία λαμβάνουν ιατρικές οδηγίες να μειώσουν τη χοληστερόλη τους με διατροφή με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, David Diamond, καθηγητής και ερευνητής καρδιακών παθήσεων στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Και πρόσθεσε: "Η μελέτη μας έδειξε ότι μια πιο υγιεινή για την καρδιά διατροφή είναι εκείνη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και όχι σε κορεσμένα λιπαρά".

Ο Diamond και οι συν-συγγραφείς της μελέτης, υποστηρίζουν ότι η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως εκείνα που είναι υπέρβαρα, υπερτασικά και διαβητικά.

Τα ευρήματά τους συνάδουν με εκείνα μιας άλλης έρευνας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, η οποίο παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι τα τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, είναι εκείνα που πρέπει να ελαχιστοποιηθούν και όχι τόσο τα έλαια και οι ζωικές τροφές.

 

Πηγή: https://medicalxpress.com