ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ     

26413 05135      

694 759 1590     

nfcardio@gmail.com   

STRESS ECHO     

Αντιπηκτική αγωγή : Βιταμίνη Κ και INR

Αντιπηκτική αγωγή : Βιταμίνη Κ και INR

 

Πολλά άτομα με στεφανιαία νόσο, κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή προβλήματα στα αγγεία λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Αντιπηκτικό χορηγούμε  σε καταστάσεις όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γίνουν σοβαρές θρομβώσεις που με την σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή πνευμονική εμβολή με επικίνδυνα αποτελέσματα για την υγεία μας.

Τα αντιπηκτικά αραιώνουν το αίμα και έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν θρόμβοι του αίματος.

 

Η κλασική αγωγή- SINTROM- Μέτρηση χρόνου INR

Η αντιπηκτική αγωγή, που έχει καθιερωθεί ως αποτελεσματική προστασία σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έπειτα από κλινικές μελέτες του 1988-1992, είναι τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (SINTROM- PANWARFIN)

Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων που εμποδίζει τη σύνθεση της βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος (το κλασικό ποντικοφάρμακο ανήκει σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων!).

Στην Ελλάδα τα δύο σκευάσματα που κυκλοφορούν είναι το Sintrom και το Panwarfin. Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετική απόκριση στην αγωγή και έτσι η δόση του φαρμάκου καθορίζεται μετρώντας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα (μια φορά το μήνα ή και συχνότερα) τον χρόνο πήξης του αίματός του (μέτρηση INR) και προσαρμόζοντας ανάλογα τη δόση.

Το INR είναι μια εξέταση του αίματος που δείχνει πόσο αραιό είναι το αίμα. Όσο πιο ψηλό είναι το INR τόσο πιο αραιό είναι το αίμα.

Το INR των ανθρώπων που δεν παίρνουν Sintrom είναι περίπου 1,0 .

Όταν για παράδειγμα  πάσχουμε από κολπική μαρμαρυγή και λαμβάνουμε Sintrom   συνήθως ο στόχος μας είναι να έχουμε τιμή INR στο αίμα μεταξύ 2-3.

Το Sintrom και το INR κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή όταν ανεβάζουμε το Sintrom ανεβαίνει το INR και όταν κατεβάζουμε το Sintrom κατεβαίνει το INR.

 

Τα νεότερα φάρμακα- NOACs- Δεν επηρεάζουν το INR οπότε δεν απαιτείται η μέτρηση του.

Πρόσφατα, η σύγχρονη φαρμακολογία κατασκεύασε αντιπηκτικά φάρμακα που δρουν στο μηχανισμό της πήξης του αίματος, αλλά ανεξάρτητα από τη βιταμίνη Κ. Τα φάρμακα αυτά έχουν το πλεονέκτημα να επιτυγχάνουν σταθερό αντιπηκτικό αποτέλεσμα, που δεν επηρεάζεται από άλλα φάρμακα ή τροφές και κυρίως χωρίς την ανάγκη εργαστηριακής παρακολούθησης.

Υπάρχουν τρία τέτοια φάρμακα σε στάδιο κλινικής χρήσης: το dabigatran (Pradaxa) της Boheringer Ingellheim, το rivaroxaban (Xarelto) της Bayer, και το apixaban (Eliquis) της Pfizer και της Bristol Myers Squibb. Και τα τρία έχουν συγκριθεί με την κλασική αντιπηκτική θεραπεία σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Φαίνεται πως τα νέα φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά ή και περισσότερο αποτελεσματικά από την κλασική αντιπηκτική αγωγή όσον αφορά στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, τα νέα φάρμακα έχουν μικρότερο αιμορραγικό κίνδυνο από την κλασική θεραπεία. Αυτά τα ευρήματα σε συνδυασμό με την ευκολία χορήγησης χωρίς ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου – ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΙΝR- τα κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή σε ιατρούς και ασθενείς.

 

Η κλασική αγωγή- SINTROM- Βιταμίνη Κ ,διατροφή  και  INR

Τα  γνωστά λοιπόν κουμαρινικά αντιπηκτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ,δηλαδή οι κουμαρόλες (Sintrom) ή βαρφαρίνες (Panwarfin) και οι ηπαρίνες , θεωρούνται ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ και η απόδοσή τους επηρεάζεται από την πρόσληψή της.

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμμετέχει στην πήξη του αίματος. Ως λιποδιαλυτή βιταμίνη βρίσκεται σε τρόφιμα που περιέχουν λιπαρές ύλες. 

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση στο συκώτι των παραγόντων της πήξης αίματος, όπως είναι η προθρομβίνη. Η βιταμίνη Κ είναι μια από τις δύο βιταμίνες που μπορεί να συνθέσει και μόνος του ο οργανισμός μας, από μικροοργανισμούς του εντέρου. Η υπερβάλλουσα πρόσληψη της βιταμίνης έχει σαν αποτέλεσμα την παρακώλυση της δράσης αντιπηκτικών φαρμάκων.

Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη βιταμίνης Κ τόσο ευνοεί την πήξη του αίματος που έρχεται σε αντίθεση με το αποτέλεσμα της αγωγής.

Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα με τις επιτρεπόμενες και μη τροφές (πλούσιες σε Βιταμίνη Κ).

ΤΡΟΦΙΜΑ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ (πλούσιες σε Βιταμίνη Κ)

ΛΙΠΗ & ΕΛΑΙΑ

Καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, μαργαρίνη (σε μικρές ποσότητες), φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί

Σογιέλαιο, καρυδέλαιο, φρέσκο βούτυρο

ΚΡΕΑΣ

 

Αυγό (μόνο ασπράδι), κοτόπουλο, χοιρινό κρέας, μοσχαρίσιο κρέας, οστρακοειδή, ψάρια, τόνος σε νερό

Τόνος σε λάδι, συκώτι, κρόκος αυγού

 

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ & ΓΑΛΑ

Γάλα, τυρί, γιαούρτι

Γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά

ΦΡΟΥΤΑ

Όλα ωμά ή βραστά, κομπόστες, σταφύλια (σε μικρές ποσότητες)

Ακτινίδιο, φράουλες, ξηρά δαμάσκηνα

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Γλυκοπατάτα, καλαμπόκι, καρότα, παντζάρια (μόνο ο βολβός), κρεμμύδια, αγγούρι (χωρίς φλούδα), μανιτάρια, μελιτζάνες

Πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, μαρούλι, χόρτα, μπάμιες, φασολάκια), ντομάτα, παντζάρι (φύλλα), μαϊντανός, κουνουπίδι, σέλινο, λάχανο, λάχανο τουρσί, λαχανίδα, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγι

ΟΣΠΡΙΑ

Φασόλια, φάβα, φακές

Φασόλια μαυρομάτικα, ρεβύθια, αρακάς

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Αλεύρι, ρύζι, δημητριακά, δημητριακά πρωινού (εκτός βρώμης), πατάτα, μπισκότα αλμυρά, σνάκ

Σόγια, νιφάδες βρώμης, ολικής άλεσης

ΓΛΥΚΑ

Ζάχαρη, ζελέ, παγωτό, καραμέλες, μπισκότα γλυκά, γλυκά κουταλιού, πάστες

Μέλι

ΔΙΑΦΟΡΑ

Αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά, σκόρδο

 

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ-ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Λεμονάδα, μαύρο τσάι, έτοιμος καφές, ροφήματα κόλας

Πράσινο τσάι, αλκοόλ

 

Δεν θα πρέπει να αποκλείσετε για πάντα αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή σας αλλά  καλό είναι να τα αποφύγετε για το αρχικό διάστημα προσαρμογής και ως ότου ρυθμιστεί η δόση της αντιπηκτικής αγωγής.

Είναι προτιμότερο να έχετε μια σταθερή πρόσληψη, παρά μια ολόκληρη μερίδα πράσινης σαλάτας ή λαδερών λαχανικών μία φορά την εβδομάδα.

Πολύ προσοχή χρειάζεται ακόμα στην προσεκτική ανάγνωση των ετικετών τροφίμων καθώς και στη χρήση πολυβιταμινών ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής που ενδεχομένως περιέχουν βιταμίνη Κ και δεν είναι ευρέως γνωστό.

 Τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα περιέχουν λιγότερη βιταμίνη Κ από τα νωπά γιατί μέρος αυτής καταστρέφεται στην κατάψυξη, και τα ωμά λαχανικά λιγότερη από τα βρασμένα.